Palimpsest : Μεταβαλλόμενη Κατοίκηση : Σημειώσεις : Βιβλιογραφία  < >    Σημειώσεις   ενημερώθηκε: 25/11/2021 10:31:10






3Τυπολογία
8Πολυκατοικία
9Κατοίκηση
7Στοιχεία Κατοίκησης - Πρόγραμμα
5Υπαίθριος Χώρος
2Κατοικία - Κοινωνικές Τάξεις
1Μεταβολή - Ευελιξία
6Σχεδιαστική Μεθοδολογία
4Παραδείγματα Μεταβολής


ReferenceID: 24Ascher F.
 "Τα Γεγονότα μας Ξεπερνούν, ας Προσσποιηθούμε ότι Είμαστε οι Οργανωτές τους"
Εξέλιξη Τρόπου Ζωής και Αρχιτεκτονική της Κατοικίας
 
DataID: 23Μεταβολή - Ευελιξία
Πολυπλοκότητα και Ευελιξία
σ. 72-74Όσο προχωρούμε σε ένα λεπτομερειακό επίπεδο ανάλυσης του πώς θα ζουν τα άτομα στα επόμενα χρόνια, πως θα μεταβληθούν οι τρόποι του κατοικείν, τι θα ξοδεύουν περίπου για κατοικία, για επίπλωση, αν θα μετακινούνται λίγο ή πολύ για την εργασία τους και για την ψυχαγωγία τους, αν θα έχουν μεγαλύτερες ιδιωτικές κατοικίες ή περισσότερους κοινόχρηστους χώρους, αυτό που θα επιθυμούσανε να κάνουν στο καθημερινό δωμάτιο, το λουτρό κ.λ.π., τόσο αυξάνεται η αβεβαιότητα. Η πολυπλοκότητα ως έννοια των φυσικών επιστημών και των μαθηματικών επικυρώνει την εγκατάλειψη των απλών ντετερμινιστικών μοντέλων. Η ιδέα αυτή στον χώρο των κοινωνικών γεγονότων επικυρώνει την αδυναμία της ανάλυσης να προσδιορίσει με λεπτομέρεια τα στοιχεία και της σχέσεις ενός συστήματος. Ένα κτίριο έχει διάρκεια ζωής μεγαλύτερη από άλλα εμπορεύματα και συχνά μεγαλύτερη και από τη διάρκεια ζωής αυτών που το έχουν συλλάβει και είναι δυνατόν να ζήσουν σ' αυτό γενεές διαφορετικών κατοίκων. Συχνά, οι αρχιτέκτονες έχουν βρεθεί να πρέπει να σχεδιάσουν βάσει ενός προγράμματος προσαρμοστικότητας σε διαφορετικές χρήσεις, γι' αυτό και εμφανίσθηκε η ιδέα των κινητών χωρισμάτων και δίνεται μεγάλη σημασία στις ενιαίες επιφάνειες. Τα οργανωτικά σχέδια των τελευταίων δεκαετιών ήταν αυτά της μαζικής επαναληπτικής παραγωγής, βασισμένη πάνω σε ανάγκες καθαρά συγκεκριμένες. Η βιομηχανία αυτοκινήτων μας δείχνει ένα άλλο δρόμο. Η μαζική παραγωγή είναι πάντα σημαντικά οικονομικότερη, άλλα δεν μπορεί να στηρίζεται απλά στην επανάληψη. Οι αγορές αυτοκινήτων έχουν διαφοροποιηθεί και εξελίσσονται γρήγορα, από χώρα σε χώρα, με τις νέες τεχνολογίες, τις μόδες, την τιμή των καυσίμων. Ο τρόπος αντιμετώπισης είναι η ευελιξία στα μέσα παραγωγής. (βλ. σύστημα παραγωγής πλατφόρμας όπου επιτρέπει μεγάλη ποικιλία αυτοκινήτων με διάφορους συνδυασμούς κάποιων προτύπων στοιχείων). Αυτό το σύστημα ευελιξίας χρησιμοποιείται για να καλύπτει την πολυπλοκότητα και τη εξέλιξη των αγορών αυτοκινήτων. Στην κατοικία η ελλειμματική αγορά που ελεγχόταν από την προσφορά δίνει την θέση της σε μία αγορά πού ελέγχεται από τη ζήτηση και χαρακτηρίζεται από νέες μορφές ανταγωνισμού.
 
DataID: 24Μεταβολή - Ευελιξία
Αύξηση των Επιλογών - Υπερευελιξία
σ. 74-75Δύο τρόποι υπάρχουν για την αντιμετώπιση της μεταβολής της κατοικίας. 1. Πολλαπλασιασμός των επιλογών για να ανταποκριθεί στην ποικιλία: παράδειγμα είναι το μοντέλο του αυτοκινήτου. Κατοικίες για νέους, για γέρους, για οικογένειες, για μεγάλες οικογένειες, για απόδημους, και για καθεμία από τις "σειρές προϊόντων", διάφορες ποικιλίες ανάλογα με την αγοραστική δύναμη. Το μοντέλο αυτό δημιουργεί μία κατοικία-καταναλωτικό προϊόν (αγορά ευκαιρίας). 2. Η εξελικτική κατοικία που μπορεί να τροποποιηθεί και να προσαρμοστεί. Είναι ένα σύστημα που προσαρμόζεται στην εξέλιξη των κατοίκων ή στις ανάγκες των νέων κατοίκων. Το πρώτο μοντέλο των πολλαπλών επιλογών προϋποθέτει μια λεπτομερή γνώση των αναγκών, μια ιδιαίτερη πρόβλεψη για τις νέες απαιτήσεις, καθώς και τις αντίστοιχες απαντήσεις διαφοροποίησης από τους ανταγωνιστές. Το υπερευέλικτο μοντέλο πρέπει να μπορεί να ενσωματώσει τις πιθανές μεταβολές ώστε να τις κάνει δυνατές.
 
DataID: 25Μεταβολή - Ευελιξία
Κοινωνικές Εξελίξεις
σ. 75-77Ο Θάνατος ή η Ανανέωση της Οικογένειας; Πυρηνική οικογένεια, μόνο-γονικές οικογένειες. Δεν υπήρχε παλιότερα ένας και μόνον τύπος οικογένειας ο οποίος μεταλλάσσεται στην κάθε εποχή. Για παράδειγμα ενώ κυριαρχεί η πυρηνική οικογένεια, ταυτόχρονα αναπτύσσεται και ενσωματώνεται σε κάποια διευρυμένα οικογενειακά κυκλώματα. Πρέπει να δοθεί σημασία στην ανάλυση του τρόπου εξέλιξης των οικογενειακών κοινοτήτων και ιδιαίτερα στο καινούργιο φαινόμενο όπου η πλειονότητα των ατόμων γνωρίζουν τους διάφορους τύπους οικογένειας κατά τη διάρκεια του "κύκλου ζωής" τους, ενώ παλιότερα άλλαξαν μόνο θέση στα πλαίσια της ίδιας δομής. Παλιότερα ήσουν παιδί, ξάδερφος, ανεψιός, μετά γονιός και θείος, ύστερα παππούς και πεθερός. Τώρα είσαι συχνά παιδί, ξάδερφος, ανεψιός σε δύο ή τρεις διαφορετικές οικογένειες, μετά γονιός σε πολλές οικογένειες, μετά πεθερός σ' ένα σύστημα πολύ πιο πολύπλοκο. Η επίδραση στις απαιτήσεις στον τομέα της κατοικίας των νέων οικογενειακών δομών δεν είναι αμελητέες. Αυτονομία και Κοινότητα. Και οι δύο ανάγκες τροποποιούνται ταυτόχρονα χωρίς η μία να εξαφανίζει την άλλη. Φυγόκεντρες και Κεντρομόλες Τάσεις. Ενώ αυξάνεται ο αριθμός των ωρών που τα άτομα παρακολουθούν τηλεόραση, οι άνθρωποι μετακινούνται περισσότερο για την εργασία τους, τις αγορές τους, την ψυχαγωγία τους. Ενώ οι διασκεδάσεις μοιάζουν μοναχικές, τα άτομα συναντούν περισσότερα πρόσωπα κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Ενώ πιστοποιούμε μία κρίση στην κοινωνική πληροφόρηση, όλος ο κόσμος γνωρίζει κάθε τι που συμβαίνει παγκόσμια. Ενώ δημιουργείται από τις πολυεθνικές εταιρίες μια λογική διεθνούς κουλτούρας, αυξάνονται οι επιλογές για ένα μεγάλο αριθμό ατόμων. Η ανάπτυξη των τεχνολογιών της επικοινωνίας παράγει "κεντρομόλες" τάσεις γύρων από την κατοικία, όπου μπορούμε πλέον να κάνουμε σχεδόν τα πάντα, συγχρόνως, η καθημερινή χρήση των τηλεπικοινωνιακών τεχνολογιών δίνει αξία σε "ό,τι δεν τηλεπικοινωνεί". Έτσι, αφού μπορούμε να επικοινωνήσουμε σχεδόν από παντού, η χωροθέτηση της κατοικίας σε σχέση με το τοπίο παίρνει αξία. Οι εμπειρίες και πληροφορίες που επιδιώκουμε σε μία κοινωνία διαδικτύωσης είναι αυτές που δεν απαιτούν διάμεσο, αυτές που είναι πιο άμεσες. Άλλα "ζεύγη" που πρέπει να λάβουμε υπόψη για να κατανοήσουμε τις κοινωνικές εξελίξεις: πατρογονική κληρονομιά - κατανάλωση, μόνιμο - εφήμερο, ακίνητο - κινητό, εγκατάσταση - κινητικότητα, εμπορική παραγωγή - αυτοπαραγωγή.
 
DataID: 26Μεταβολή - Ευελιξία
Δυσπιστία στην Απλοϊκή Λογική των Λειτουργιών
σ. 77-78Ανάλυση των τρόπων ζωής που αφορούν την επίδραση ή την ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών. Οι νέες τεχνολογίες δεν μειώνουν αναγκαστικά τον χρόνο για τα οικογενειακά καθήκοντα. Για παράδειγμα η εισαγωγή στην κατοικία των ηλεκτρικών πλυντηρίων και στεγνωτηρίων δεν μειώνει απαραίτητα τον χρόνο που αφιέρωνε η νοικοκυρά για το πλύσιμο γιατί παράλληλα εξελίχθηκε και η κλίμακα καθαριότητας. Οι οικιακές δραστηριότητες δεν είναι απλές λειτουργίες που μπορούμε να χειριστούμε άμεσα με νέες τεχνολογίες, είναι πολύπλοκες κοινωνικές πρακτικές, ιδρυτικά έθιμα, οικογενειακοί μύθοι που επανέρχονται στην επικαιρότητα, κ.λ.π.