Palimpsest : Μεταβαλλόμενη Κατοίκηση : Σημειώσεις : Βιβλιογραφία  < >    Σημειώσεις   ενημερώθηκε: 25/11/2021 10:31:10






3Τυπολογία
8Πολυκατοικία
9Κατοίκηση
7Στοιχεία Κατοίκησης - Πρόγραμμα
5Υπαίθριος Χώρος
2Κατοικία - Κοινωνικές Τάξεις
1Μεταβολή - Ευελιξία
6Σχεδιαστική Μεθοδολογία
4Παραδείγματα Μεταβολής


CategoryID: 2Κατοικία - Κοινωνικές Τάξεις
 
ReferenceID: 2

Βλάχος Ξ.
Κοινωνική Αξία της Κατοικίας
DataID: 3    σ. 77-79Σε μία οικονομιστική κοινωνία η αξία της κατοικίας προσδιορίζεται από την οικονομική της αξία. Συγκεκριμένα στην κοινωνική συνείδηση μια κατοικία πρέπει να είναι σε καλή θέση (ακριβό οικόπεδο), να έχει καλή ποιότητα (ακριβή κατασκευή) και ικανοποιητικό μέγεθος (περισσότερα τετραγωνικά). Μεγαλύτερη βαρύτητα στην αποτίμηση της αξίας μιας κατοικίας έχει η θέση. Συγκεκριμένα η θέση δεν καθορίζεται μόνο από την περιοχή (συνοικία) που βρίσκεται η κατοικία, αλλά και από άλλους παράγοντες όπως: η απόσταση από το κέντρο, οι κλιματολογικές συνθήκες, η θέα, η γειτνίαση με ευχάριστες καταστάσεις (πάρκα, άλση, θάλασσα κτλ), η ποσότητα και η ποιότητα υποδομής της γύρω περιοχής κ.α. Επίσης επιμέρους χαρακτηριστικά όπως ο προσανατολισμός και το υψόμετρο (όροφος) καθορίζουν την αξία της κατοικίας στα όρια ενός κτιρίου. Η ποιότητα της κατοικίας χωρίζεται σε "υλική" και "λειτουργική". Η υλική αναφέρεται στην ποιότητα των υλικών και στον τρόπο κατασκευής. Η λειτουργική ποιότητα αναφέρεται στην σωστή οργάνωση των χώρων και στο δυναμικό μεταβαλλόμενων στοιχείων (επίπλωση). Το μέγεθος της κατοικίας διακρίνεται σε απόλυτο και σε σχετικό. Το σχετικό μέγεθος προσδιορίζεται βάσει των αναγκών και τον αριθμό των κατοίκων , ενώ το απόλυτο μέγεθος αναφέρεται μόνο στο πόσο μεγάλη είναι η κατοικία βάση τετραγωνικών μέτρων.
 
ReferenceID: 2

Βλάχος Ξ.
Κατοικία ως Σύμβολο
DataID: 4    σ. 80-83Η κατοικία είναι ο χώρος πλαίσιο όπου ικανοποιείται μεγάλο μέρος των κοινωνικών, πολιτιστικών και υλικών αναγκών του ατόμου και της ομάδας. Ταυτόχρονα η κατοικία απέκτησε και την λειτουργία του συμβόλου. Η σχέση κατοικίας - πλαίσιο με την κατοικία - σύμβολο αποκτά σημαντικό ρόλο στην διαμόρφωση του χώρου κατοίκησης. Συχνά δίνεται μεγαλύτερη έμφαση στην συμβολική λειτουργία της κατοικίας σε βάρος της χρηστικής, με αποτέλεσμα το άτομο να θυσιάζει ένα χαρακτηριστικό της κατοικίας για ένα άλλο ( άνεση χώρου για θέση). Η κατοικία αποκτά λειτουργία συμβόλου προβολής της κοινωνικής θέσης του ατόμου μέσα από δύο μέτωπα, το εσωτερικό και το εξωτερικό. "Στην πολυκατοικία η είσοδος είναι το σημείο, που συγκεντρώνει όλα τα στοιχεία εκείνα που υποβάλλουν την κοινωνική αξία" (Βλάχος 81). Το εξωτερικό της κατοικίας απευθύνεται κυρίως στους γείτονες και περαστικούς αλλά και στους επισκέπτες (πρώτη εντύπωση). Στο εσωτερικό η προσπάθεια επίδειξής απευθύνεται στους συγγενείς και γνωστούς των κατοίκων γενικότερα. Η αλλαγή κοινωνικής βαθμίδας απαιτεί και μεταβολή στην κατοικία - σύμβολό και επομένως στην χωρική οργάνωση. Για παράδειγμα το μικροαστικό καθιστικό ως κατ' εξοχήν χώρος επίδειξης γίνεται απαραίτητο στοιχείο της κατοικίας όταν ο χρήστης στα ανώτερα μικροαστικά στρώματα. Στα ανώτερα μεσαία στρώματα η προσπάθεια προβολής εστιάζεται στην απόκτηση ειδικών - μοναδικών αντικειμένων και την δημιουργία καταναλωτικών γωνιών (μπαρ). Στην μεγαλοαστική τάξη η κατοικία συχνά επηρεάζεται από την σύγχρονη αρχιτεκτονική σκέψη και δίνεται έμφαση στο ελαφρό και επιδεκτικό σε μεταβολή περιβάλλον, ενώ είναι σημαντική η αισθητική της "ειλικρίνειας" του αντικειμένου ("εμφανές σκυρόδεμα").
 
ReferenceID: 2

Βλάχος Ξ.
Ιδιόκτητη και Νοικιασμένη Κατοικία
DataID: 5    σ. 84-88Στην ιδιόκτητη κατοικία η απόκτησή της γίνεται με τρεις τρόπους: 1. ο ιδιοκτήτης διαθέτει οικόπεδο και χτίζει ο ίδιος 2. ο ιδιοκτήτης διαθέτει οικόπεδο και το παραχωρεί με αντιπαροχή. 3. ο ιδιοκτήτης δεν διαθέτει οικόπεδο και αγοράζει μια έτοιμη κατοικία. Ιδιόκτητη κατοικία, νοικιασμένη κατοικία και κοινωνικές τάξεις… Οικιστικές μετακινήσεις…
 
ReferenceID: 2

Βλάχος Ξ.
Γενικές Συνθήκες Κατοίκησης
DataID: 6    σ. 89-91Δείκτης Πυκνοκατοίκησης (ΔΠ): αριθμός ατόμων / αριθμός δωματίων Στοιχειώδεις Ανέσεις της Κατοικίας: (για την δεκαετία 1970) ηλεκτρικό ρεύμα, τρεχούμενο νερό, χώροι υγιεινής, θέρμανση κτλ.
 
ReferenceID: 2

Βλάχος Ξ.
Τυπολογία της Κατοικίας
DataID: 7    σ. 112-126Η Πολυκατοικία χωρίζεται κατά τον Βλάχο με βάση κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια σε: 1. "λαϊκή" πολυκατοικία 2. "αστική" πολυκατοικία 3. "πολυτελή" πολυκατοικία Ξεχωριστά εξετάζει την "εργατική" πολυκατοικία ως κρατικής παραγωγής σε αντίθεση με τους άλλους τύπους που είναι ιδιωτικής πρωτοβουλίας. "Η τυπολογία της κατοικίας, σε σχέση με τις κοινωνικές τάξεις, αντανακλά βασικά τις αδιάστατες σχέσεις της κοινωνικής δομής του αστικού χώρου" (Βλάχος 126). Σε κάθε πολυκατοικία με στατιστικά αμιγή ή όχι πληθυσμό αναφέρεται σε στρώματα που βρίσκονται κοντά το ένα στο άλλο πάνω στην κοινωνική κλίμακα. (αυτό ισχύει και για πολεοδομικό συγκρότημα) Κάθε συνοικία περιλαμβάνει στατιστικά ορισμένους μόνο τύπους κατοικίας και όχι όλη την κλίμακα των τύπων που αναφέρθηκαν.